Ubuntu, de Zuid-Afrikaanse cultuurfilosofie is één van de DNA-onderdelen van onze bedrijfscultuur. Vrij vertaald betekent Ubuntu zoveel als Ik ben, omdat wij zijn. Ubuntu draait om toewijding in het geven en ontvangen, delen in de groep en vrede tussen groepen. Dit alles in de overtuiging dat de gehele mensheid verbonden is. Best een mooi uitgangspunt toch?
De theorie is geweldig. Naar onze ervaring is de praktijk, zoals wel vaker, een stuk weerbarstiger. Hoe zuiver de intenties ook zijn, we zijn opgevoegd en gevormd in een samenleving waarin opkomen voor jezelf als een voorwaarde gezien wordt om je staande te houden.
Nederlanders zijn mensen met een mening. Zelden is het antwoord op een vraag: Ik weet het niet of ik heb geen mening. Dat ligt niet zo in de aard van onze bevolking. De wereld ervaart ons als direct.
Dus hoe combineer je dit met een Ubuntu-omgeving? Hoe kun je in harmonie en met respect voor de ander opinies delen?
Binnen onze club doen we dat op twee manieren. Zo geven wij elkaar feed forward in plaats van feedback. Niet iemand in de pijn duwen om jouw punt te maken, maar direct samenwerken aan een volgend, beter niveau.
En wat als we dan toch eens heftig van mening verschillen en de emoties wat hoger oplopen? Dan schakelen over op het Vlaams!
Dat voorkomt dat we Nederlandse krachttermen benutten. Die zijn bijna per definitie snel hard en grof.
In het Vlaams klinkt een scherp gesprek veel beter zonder en blijft de sfeer als vanzelf beter (vinden wij he).
Deze zuidelijke variant van de Nederlandse taal klinkt gewoon veel mooier, zachter en liever. Ooit is de taal heel treffend omschreven als “gesmolten Nederlands”.
Minder harde klanken en meer zachte woorden, dat is toch keitof?
En gaat her er harder aan toe dan word ik liever aangesproken met allee gij kloefkapperke dan hé botte lomperik. Voel je het verschil?
De tips die we met jou willen delen zijn: verdiep je eens in Ubuntu, geef wat vaker feed forward en spreek wat meer Vlaams. Het zal je leven verrijken en plezanter maken.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat de auteur van dit artikel geboren is in het Vlaams-Brabantse Aarschot en dus niet als helemaal objectief is met betrekking tot hoe mooi het Vlaams is. 😉