De verschillende economische revoluties uit de geschiedenis van de mensheid hebben de manier waarop wij in ons levensonderhoud voorzien steeds ingrijpend veranderd. We gingen van jagen en verzamelen naar verbouwen en hoeden, van ambachtelijke productie naar industriële fabricage. Oude bezigheden en banen verdwenen en nieuwe kwamen ervoor in de plaats.
Ook de huidige ‘industriële revolutie’ heeft verregaande gevolgen voor ons werk. We zagen het effect van technologie al groter worden, vooral als je kijkt naar waar we werken. Ook verandert het de hoe we werken. Maar in toenemende mate zullen technologieën als AI en robotisering veranderen wat mensen nog doen.
Dat kan bedreigend lijken: is er nog wel werk – en inkomen – voor iedereen? Maar het biedt ook kansen. Net als in eerdere industriële revoluties zullen er nieuwe banen ontstaan. Deze keer hopelijk banen die beter aansluiten bij de unieke competenties en talenten die mensen hebben.
Het is daarom zaak voorbereid te zijn. Als bedrijf, om te zorgen dat je de menselijke kracht – en die van technologie – inzet op de juiste gebieden. Maar ook als individu, om te zorgen dat je de vaardigheden ontwikkelt die jou een sterke positie geven in de wereld van vandaag en morgen.
We hebben een aanpak ontwikkeld waarmee wij organisaties adviseren en begeleiden om nu oplossingen te vinden voor de kansen van morgen. Hierdoor verzekert een organisatie zich van een goede toekomst.
In die aanpak zit een combinatie aan oplossingen, van een Future of Work analysetool tot het bepalen van welk deel van een activiteit zal worden geautomatiseerd en met welke andere activiteiten de vrijgekomen tijd kan worden ingevuld. Verder zijn er ook een aantal vervolgprogramma’s rondom specifieke klantwensen. Denk daarbij aan vaardigheden- en competentietrajecten, het herinrichten van (digitale) arbeidsprocessen en het realiseren van business proposities.
Een selectie van onze diensten:
Beoordeel een functie door op een schaal met 5 punten aan te geven of deze vooral aan de linker- of aan de rechterkant valt. De functie X is vooral:
Op basis van deze waarden en daarbij je beroepsgroep, kunnen we zien welke onderdelen/functies van je werk geautomatiseerd kunnen worden en wat er dan aan skills nodig is cq hoe je baan in de toekomst eruit kan zien. Hiervoor zouden we een analyse kunnen uitvoeren om te zien wat mensen zelf invullen bij verschillende functies waar zij zelf inzitten. Dan kan daarbij worden aangegeven hoever ze van de benchmark afzitten.
Voorbeeld 1: De functie Postbode is vooral:
Voor een postbode valt werk deels weg door de steeds verder afnemende hoeveelheid fysieke post. Hierdoor worden de te lopen routes groter. Slim plannen van routes kan helpen om het werk te optimaliseren. Ook kunnen tools gebruikt worden voor fitness van postbodes en voor het uitbreiden van diensten, zoals de buurt in de gaten houden of bijvoorbeeld foutparkeerders beboeten. De route moet immers toch, maar de afstanden worden groter. Wij denken dat voor postbode een rol van zorgverlener of veiligheidsbeambte (die videobeelden analyseert en erop af gaat als crisis manager) zou kunnen passen.
Voorbeeld 2: De functie Marketingmanager is vooral:
Voor een marketing manager valt werk deels weg door automatisering. Alle data kan via dashboards geanalyseerd worden. Het is wel goed om te leren hoe deze dashboards werken (en hoe ze te bouwen) door opleidingen te volgen. Verder komt er dan meer ruimte voor het maken van verbindende verhalen. Hiervoor kan een marketing manager de technieken leren en skills opdoen. Toekomstige rollen zouden kunnen zijn op het gebied van nostalgist, true story maker, client talker, etc.